Muziekvereniging Amuzant

Het orkest is opgericht in 1984. Amuzant heeft een eigen muziekopleiding met gediplomeerde docenten en verzorgt daarnaast muzieklessen via de muziekschool Hof van Twente. Sinds oktober 2016 verzorgt Amuzant ook gratis muzieklessen aan de kinderen van groep 5 en 6 op de basisschool in Hengevelde.

Binnen de muziekvereniging kennen we bij Amuzant verschillende verenigingsonderdelen, namelijk:

  1. Het orkest
  2. Het leerlingen/jeugdorkest (B-orkest)
  3. De slagwerkgroep
  4. Kunst(s)Tof
  5. Jamsessies

Het B-orkest

Het B-orkest bestaat uit muzikanten die sinds een jaar les hebben. Spelen in dit orkest is een goede gelegenheid om leren muziek te maken samen met anderen. Door een diversiteit aan instrumenten in het B-orkest leren leerlingen de rol van hun instrument in een orkest. Tevens biedt dit orkest een goede voorbereiding op het A-orkest, waarnaar de leerlingen uiteindelijk zullen doorstromen.

Het B-orkest repeteert iedere donderdagavond van 18.30 tot 19.15 uur.

De slagwerkgroep

De drumband staat onder leiding van Gerrit Kelder en repeteert iedere vrijdag van 18.00 tot 18.45. Leerlingen die zo’n één tot anderhalf jaar lang drumles hebben, kunnen bij de slagwerkgroep spelen. Hier maken ze kennis met de verschillende aspecten en de verschillende instrumenten die horen bij het slagwerk. Drummers kunnen in zowel de beide orkesten als in de drumband spelen.

Kunst(s)Tof

Het orkest waarin de kinderen (groep 5 en 6) spelen die muzieklessen volgen op de basisschool. Het orkest bestaat uit kunststofinstrumenten zoals dwarsfluiten, clarineo´s, trompetten en trombones. Dit wordt afgewisseld/aangevuld met boonwackers en ander slagwerk.

Lijkt het jou gaaf om te spelen in een band? Dat kan!

Amuzant is begonnen met het samenstellen en begeleiden van bandjes in Kulturhus de Marke. Daar is het muzieklokaal van alle benodigdheden voorzien. Afhankelijk van het aantal muzikanten die klaar zijn voor een band, worden er groepen gevormd en wordt er minimaal eens in de twee weken gerepeteerd. Dat allemaal met het oog op gave optredens in de buurt.

Wat moet je er voor kunnen?

Zo rond de eerste klas van de middelbare school, na enige ervaring te hebben opgedaan op je instrument, ben jij klaar voor een echte band. Liedjes worden veelal voor de bandleden zelf gekozen en tijdens jouw privélessen kun je deze met je docent behandelen.

Kan dat ook op een blaasinstrument?

Natuurlijk denk je bij een band al gauw aan drums, gitaren en zang, want die instrumenten worden veel in bands bespeelt. Maar een trompettist of dwarsfluitist past daar natuurlijk ook prima bij! In een band staat van tevoren niks vast over hoe het moet, dus je mag je creativiteit op de vrije loop laten. Er is dus ruimte voor elk instrument.

De historie van Amuzant

Muziekvereniging Amuzant is opgericht op 22 oktober 1984. Het eerste jaar wordt het orkest gedirigeerd door Henk Bergevoet en in 1986 neemt Carl Wittrock het stokje van hem over. In de huidige samenstelling van 17 muzikanten vindt onder leiding van hem op 5 oktober 1986 het eerste concert plaats. In dit jaar wordt ook gestart met de nog steeds welbekende oliebollenactie op 31 december.

In de volgende jaren laat Amuzant in de Hengeveldse gemeenschap steeds meer van zich horen. Er wordt meegelopen in de Sinterklaasoptocht, palmpasenoptocht en gespeeld bij het Vlaghijsen op koninginnedag en tijdens Dodenherdenking. Ondertussen groeit het ledenaantal. Al gauw is het vaste prik om ieder voor- en najaar een concert te geven. Naast het ‘grote’ orkest is er ondertussen ook een leerlingenorkest een drumband en een blaaskapel ontstaan. Hiermee speelt Amuzant steevast tijdens de sleuteloverhandiging op het gemeentehuis met carnaval.

Er wordt meerdere keren meegedaan aan concoursen. In totaal wordt hier vier keer een eerste prijs behaald en drie keer zelfs een eerste prijs met promotie. Ook het leerlingenorkest weet drie keer over een mooie prestatie neer te zetten tijdens concoursen.

Ook worden er in de loop der jaren verschillende themaconcerten gegeven in de Marke. Thema’s waren onder andere: Amuzing Pop, Amuzing Christmas, Amuzing Musical, Amuzing movies en Amuzing Television.

In 2005 wordt het dirigeerstokje overgenomen door Robin Loff. Hij staat in totaal twee jaar voor het orkest en draagt in 2007 het stokje over aan Stefan Blaak, die in 2015 het stokje overdraagt aan Willy Beudel.

Sinds 1 november 2019 is het Vincent Pollemans die de leiding neemt bij het orkest. Een nieuwe wind zal waaien..

Via onderstaande pagina’s vindt u meer informatie over:

Wij maken gebruik van cookies

Als je onze website gebruikt, ga je ermee akkoord dat we cookies plaatsen. Meer informatie vindt je in ons privacy statement.