Harmonieorkest en Muziekvereniging

“Als je zelf ervaart hoeveel plezier je kunt halen uit muziek maken, dan gun je dat iedereen, Of je nou zingt, op de trom slaat of blaast op een trompet… het voelt lekker, zelfs al klinkt het nog nergens naar. Maar oefening baart kunst. Dus geef niet op, blijf spelen en merk dat je steeds beter wordt in wat je doet.” zei de voorzitter onlangs in een toespraak.

Amuzant heeft een eigen, bescheiden, harmonieorkest en repeteert op de dinsdagavonden van 19.30 tot 21.00 in de conferentiezaal van Kulturhus de Marke. Je kunt al meedoen vanaf diploma A of in overleg als je autodidact bent. Alle harmonie-instrumenten zijn van harte welkom. Het orkest van Amuzant repeteert onder leiding van de professionele dirigent Vincent Pollemans.

Het orkest repeteert wekelijks. Meerdere keren per jaar worden er concerten gegeven en eens per 3-5 jaar een groots opgezet concert in Kulturhus de Marke. Daarnaast wordt de muzikale begeleiding verzorgd bij de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei, tijdens de zomerfeesten en wordt het einde van het seizoen ingeluid met een openbare repetitie onder HET en een barbecue voor de leden.

Amuzant heeft eigen gediplomeerde docenten en ook muzieklessen via de muziekschool Hof van Twente: Home of Talents (HOT) zijn mogelijk. Sinds oktober 2016 verzorgt ze ook gratis muzieklessen aan de kinderen van groep 5 en 6 op de basisschool in Hengevelde.

Het maakt niet uit welk muziekinstrument je wilt leren bespelen, bij Amuzant kun je op bijna alle gangbare instrumenten les krijgen voor een gereduceerd tarief. Wil je opgeleid worden om later bij het orkest te spelen hoef je niet eens een instrument aan te schaffen. Die krijg je van de vereniging in bruikleen.

Amuzant is een actieve en gezellige muziekvereniging waar onder leiding van een professionele dirigent iedereen op zijn of haar niveau met plezier muziek kan maken.

 

Kunst(s)Tof

Dat is het orkest waarin de kinderen van groep 5 en 6 spelen die muzieklessen volgen op de basisschool. Het orkest bestaat uit kunststofinstrumenten zoals dwarsfluiten, clarineo´s, trompetten en trombones. Momenteel hebben de kinderen ook de beschikking over een breed scala aan echte(!) instrumenten. Dit wordt afgewisseld en aangevuld met boonwackers en ander slagwerk. Wil je weten wat een boonwhacker is? klik dan hier.

Lijkt het jou gaaf om te spelen in een band? Meld je aan!

Amuzant is begonnen met het samenstellen en begeleiden van bandjes in Kulturhus de Marke. Daar is het muzieklokaal van alle benodigdheden voorzien. Afhankelijk van het aantal muzikanten die klaar zijn voor een band, worden er groepjes gevormd en wordt er minimaal eens in de twee weken gerepeteerd. Dat allemaal met het oog op gave optredens in de buurt.

Wat moet je er voor kunnen?

Zo rond de eerste klas van de middelbare school, na enige ervaring te hebben opgedaan op je instrument, ben jij klaar voor een echte band. Liedjes worden veelal voor de bandleden zelf gekozen en tijdens jouw privélessen kun je deze met je docent behandelen.

Kan dat ook op een blaasinstrument?

Natuurlijk denk je bij een band al gauw aan drums, gitaren en zang, want die instrumenten worden veel in bands bespeeld. Maar een trompettist of dwarsfluitist past daar natuurlijk ook prima bij! In een band staat van tevoren niks vast over hoe het moet, dus je mag je creativiteit op de vrije loop laten. Er is dus ruimte voor elk instrument.

De historie van Amuzant

Muziekvereniging Amuzant is opgericht op 22 oktober 1984. Het eerste jaar wordt het orkest gedirigeerd door Henk Bergevoet en in 1986 neemt Carl Wittrock het stokje van hem over. In de huidige samenstelling van 17 muzikanten vindt onder leiding van hem op 5 oktober 1986 het eerste concert plaats. In dit jaar wordt ook gestart met de nog steeds welbekende oliebollenactie op 31 december.

In de volgende jaren laat Amuzant in de Hengeveldse gemeenschap steeds meer van zich horen. Er wordt meegelopen in de Sinterklaasoptocht, palmpasenoptocht en gespeeld bij het Vlaghijsen op koninginnedag en tijdens Dodenherdenking. Ondertussen groeit het ledenaantal. Al gauw is het vaste prik om ieder voor- en najaar een concert te geven. Naast het ‘grote’ orkest is er ondertussen ook een leerlingenorkest een drumband en een blaaskapel ontstaan. Hiermee speelt Amuzant steevast tijdens de sleuteloverhandiging op het gemeentehuis met carnaval.

Er wordt meerdere keren meegedaan aan concoursen. In totaal wordt hier vier keer een eerste prijs behaald en drie keer zelfs een eerste prijs met promotie. Ook het leerlingenorkest weet drie keer over een mooie prestatie neer te zetten tijdens concoursen.

Ook worden er in de loop der jaren verschillende themaconcerten gegeven in de Marke. Thema’s waren onder andere: Amuzing Pop, Amuzing Christmas, Amuzing Musical, Amuzing movies en Amuzing Television.

In 2005 wordt het dirigeerstokje overgenomen door Robin Loff. Hij staat in totaal twee jaar voor het orkest en draagt in 2007 het stokje over aan Stefan Blaak, die in 2015 het stokje overdraagt aan Willy Beudel.

Sinds 1 november 2019 is het Vincent Pollemans die de leiding neemt bij het orkest.

Via onderstaande pagina’s vindt u meer informatie over:

Wij maken gebruik van cookies

Als je onze website gebruikt, ga je ermee akkoord dat we cookies plaatsen. Meer informatie vindt je in ons privacy statement.